Presentació

La missió de l'AEI és promoure la investigació científica i tècnica a totes les àrees del saber mitjançant l'assignació eficient dels recursos públics, la promoció de l'excel·lència, el foment de la col·laboració entre els agents del Sistema i el suport a la generació de coneixements d'alt impacte científic i tècnic, econòmic i social, inclosos els orientats a la resolució dels grans reptes de la societat, i el seguiment de les activitats finançades així com l'assessorament necessari per millorar el disseny i la planificació de les accions o iniciatives a través de les quals s'instrumenten les polítiques de I+D de l'Administració General de l'Estat.

La visió de l'AEI és contribuir a fer que les persones i institucions que es dediquen a la recerca a Espanya arribin al seu potencial i que la recerca sigui un impulsor clau del desenvolupament de la societat.

D'acord amb el vostre Estatut, les funcions de l'AEI són:

  1. La gestió dels programes, instruments i actuacions que se li adjudiqui en el marc dels Plans Estatals de Recerca Científica i Tècnica i d'Innovació, qualsevol altre que li sigui assignat expressament per l'Administració General de l'Estat o els que derivin de els convenis de col·laboració celebrats amb altres entitats o altres actuacions, mitjançant l'assignació objectiva i imparcial dels recursos disponibles.

  2. L'organització i gestió de l'avaluació cientificotècnica ex ante i ex post de les propostes, actuacions o iniciatives quan sigui procedent utilitzar criteris d'avaluació basats en mèrits científics i tècnics internacionalment reconeguts, així com aquells criteris que estableixin les convocatòries corresponents.
  3. La verificació, seguiment i avaluació posterior de les activitats finançades per l'Agència i el seu impacte científic, tècnic i socioeconòmic, així com el control de la justificació del compliment de les condicions i objectius dels ajuts rebuts.
  4. La comunicació i difusió dels resultats de les avaluacions realitzades.
  5. El seguiment de la gestió, el finançament, la justificació i els resultats de totes les actuacions que siguin directament executades per l'Agència, així com l'assessorament sobre aquestes.
  6. La participació en reunions i fòrums nacionals i internacionals relacionats amb les matèries pròpies del seu objecte i fins, i la representació en fòrums de polítiques de I+D+i quan així ho determini el Ministeri d'Economia i Competitivitat. L'actuació de l'Agència en fòrums internacionals tindrà lloc en coordinació amb el Ministeri d'Afers Estrangers i de Cooperació quan així sigui necessari.
  7. La difusió i comunicació dels resultats de les seves activitats i dels resultats de la investigació finançada per l'Agència.
  8. La gestió de les actuacions destinades a fomentar la col·laboració, intercanvi, circulació, difusió i explotació del coneixement científic i tècnic entre els agents del Sistema.
  9. La realició de les activitats o la prestació dels serveis que li encomane l'Administració General de l'Estat o, en virtut de contractes, convenis i en general negocis jurídics, per altres entitats.
  10. La gestió de les actuacions de I+D finançades amb fons europeus i de les resultants de la participació espanyola en programes internacionals.
  11. La gestió econòmica i pressupostària i el control economicofinancer dels instruments i actuacions que li corresponguin.
  12. Qualsevol altra funció que li sigui encomanada.

D'acord amb el vostre Estatut, l'Agència observarà els principis d'interès general pels quals s'ha de regir l'actuació de les administracions públiques. A l'exercici de les seves funcions específiques es regirà, a més, pels principis bàsics següents:

  1. Autonomia, entesa com la capacitat de l'Agència de gestionar, en els termes previstos en aquest Estatut, els mitjans posats a la vostra disposició per assolir els objectius compromesos.
  2. Independència tècnica, basada en la capacitació, especialització, professionalitat i responsabilitat individual del personal al servei de l'Agència que haurà d'observar els valors de competència, ètica professional i responsabilitat pública que són aplicables.
  3. Objectivitat en l'avaluació del mèrit científic, tècnic i innovador en totes les seves actuacions, que s'efectuarà utilitzant criteris prèviament establerts, coneguts per tots i basats en estàndards, internacionals i acceptats comunament, com l'avaluació per parells nacionals i internacionals o per panells de científics i tecnòlegs de reconegut prestigi.
  4. Transparència en totes les activitats administratives i compliment de les obligacions de bon govern per part dels responsables públics de l'Agència, així com la rendició de comptes i compromisos per presentar la informació precisa i completa sobre tots els resultats i procediments utilitzats en la gestió.
  5. Eficàcia en la seva actuació, posant tots els mitjans per dur a terme l'objecte i la finalitat definits en aquest Estatut.
  6. Eficiència en l'assignació i utilització de recursos públics i avaluació continuada de la qualitat dels processos de gestió i dels procediments d'actuació, que s'efectuarà atenent els criteris de legalitat, celeritat, simplificació i accessibilitat electrònica i sense perjudici del rigor necessari.
  7. Cooperació interinstitucional, entès com el principi que busqui les sinergies en la col·laboració amb altres administracions, agents i institucions, públiques o privades, nacionals i internacionals per al foment del coneixement en tots els seus àmbits.
  8. Igualtat de gènere, promovent la perspectiva de gènere i una composició equilibrada de dones i homes als seus òrgans, consells i comitès i activitats d'acord amb el que disposa la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i la disposició addicional tretzena de la Llei 14/2011, d'1 de juny.

Formem l'AEI al voltant de dos-cents treballadors públics altament especialitzats en les tasques de gestió de la investigació. Ens distribuïm en equips multidisciplinaris especialitzats en el cicle de vida dels ajuts i en les activitats horitzontals de l'AEI.

A més, l'AEI compta amb més de dos-cents cinquanta Col·laboradors Cientificotècnics que s'integren a les Àrees Cientificotècniques de l'Agència. Els col·laboradors són persones expertes en I+D+i que dediquen part deu temps a la gestió cientificotècnica de les ajudes de l'AEI. La vostra col·laboració és essencial perquè l'Agència pugui desenvolupar les seves funcions.

Finalment, l'AEI ha subscrit contractes, encàrrecs i convenis per al suport a diferents tasques de gestió. Dins l'àmbit del Ministeri de Ciència i Innovació, és important destacar la col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Reial Decret 1067/2015, de 27 de novembre, pel qual es crea l'Agència Estatal de Recerca i se n'aprova l'Estatut.

Royal Decree 1067/2015, of 27 November, creating the Spanish State Research Agency and approving its Statute

LEGAL DISCLAIMER Aquest text proveeix just INFORMACIÓ sobre la Royal Decree 1067/2015, of 27 November, creating the Spanish State Research Agency and approving its Statute. L'ONLY TEXT LEGALLY VALID és publicat al Spanish Official Gazette (Butlletí Oficial de l'Estat).

Reial Decret 1/2017, de 13 de gener, pel qual es modifica el Reial Decret 1067/2015, de 27 de novembre, pel que es crea l'Agència Estatal de Recerca i se n'aprova l'Estatut.