Òrgans Col·legiats

El Consell Rector és lòrgan de govern col·legiat de l'Agència. Està compost pels membres següents:

Presidenta

  • Raquel Yotti Álvarez. Secretària General de Recerca.

Vocals

  • Teresa Riesgo Alcaide. Secretària general dInnovació. Ministeri de Ciència i Innovació.
  • Domènec Espriu Climent. Director de l'Agència Estatal de Recerca.
  • Javier Ponce Martínez. Director del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI).
  • Gonzalo Arévalo Nieto, Director General de Planificació de la Recerca.
  • Cristobal Belda Iniesta. Director de l'Institut de Salut Carles III.
  • Esperanza Samblás Quintana. Directora General Fons Europeus. Ministeri d'Hisenda.
  • Jose Manuel Pingarrón Carrazón. Secretari general d'universitats. Ministeri d'Universitats.
  • Raúl Blanco Díaz. Secretari General d'Indústria i de la Pime. Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.
  • Silvia Calzón Fernández. Secretària dEstat de Sanitat. Ministeri de Sanitat.
  • Elena García Armada. Centre d'Automàtica i Robòtica, CSIC-UPM (en qualitat de científica o tecnòloga de reconegut prestigi).
  • María del Pilar García Mayo. Universitat del País Basc (en qualitat de científica o tecnòloga de reconegut prestigi).
  • Luis Antonio Oro Giral. Universitat de Saragossa (en qualitat d'expert en I+D+i).
  • María Josefa Alonso Fernández. Universitat de Santiago de Compostela. Catedràtica (en qualitat d'experta en I+D+i).
  • Javier Sánchez España. Institut Geològic i Miner d'Espanya, IGME-CSIC (en qualitat de representant dels treballadors).

Secretari amb veu però sense vot

  • Salvador Fortes Alba. Secretari General de l'Agència Estatal d'Investigació.

President

  • Teresa Riesgo Alcaide. Secretària general dInnovació. Ministeri de Ciència i Innovació.

Vocals

  • Esperanza Samblás Quintana. Directora General Fons Europeus. Ministeri d'Hisenda.
  • Luis Antonio Oro Giral. Universitat de Saragossa.
  • Vacant

D'acord amb l'article 13.3 de l'Estatut, assistiran a les reunions de la Comissió de Control, amb veu però sense vot, l'interventor delegat a l'Agència, un representant de la corresponent Inspecció dels Serveis i el titular de la Secretaria General de l'Agència.

El Comitè Científic i Tècnic és l'òrgan col·legiat consultiu i d'assessorament amb caràcter permanent de l'Agència.

Aquest Comitè assessorarà a l'Agència sobre el pla anual d'activitats i sobre els principis, metodologies i pràctiques d'avaluació científica i tècnica pels quals es regirà l'Agència, incorporant estàndards internacionals. També s'encarregarà d'aconsellar pel que fa a l'seguiment, resultats i impacte de les actuacions de l'Agència i en la definició dels criteris de selecció dels col·laboradors i experts.

Aquest Comitè, que es reunirà periòdicament cada quatre mesos, està compost per dotze experts de reconegut prestigi internacional, en la selecció s'ha tingut en compte la distribució equilibrada de totes les grans àrees de coneixement.

El Comitè Científic i Tècnic de l'Agència Estatal de Recerca està compost per:

  • Luis Fernando Álvarez-Gascón. Director General de Secure e-Solutions a GMV, Enginyer Aeronàutic per la Universitat Politècnica de Madrid, Executive MBA a l'Institut d'Empresa, PDG per l'IESE. Actualment és Vicepresident, i President de la Comissió de I+D+i, de l'Associació d'Empreses de l'Electrònica, Tecnologies de la Informació, Telecomunicacions i Continguts Digitals (AMETIC) i membre del Comitè Executiu de la Comissió d'I+D+i de CEOE, President del Fòrum d'Empreses Innovadores i membre d'HITEC Espanya.
  • Manuel Arellano González. Va estudiar Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona, ​​fent el doctorat a London School of Economics. Ha treballat com a professor a les universitats de Barcelona, ​​Oxford, la London School of Economics i el CEMFI a Madrid, on imparteix econometria des del 1991. Ha estat director de Review of Economic Studies, president de l'European Economic Association el 2013 i president de la Econometric Society el 2014. Actualment és membre del Consell Científic de l'European Research Council (ERC). És Membre Honorari Estranger de l'American Academy of Arts and Sciences i Premi Rey Jaime I d'Economia.
  • José Antonio Carrillo de la Plata. És actualment Professor de la Analysis of Nonlinear Partial Differential Equations al Mathematical Institute de la University of Oxford (Regne Unit). Anteriorment va treballar com a professor i investigador a Imperial College London, ICREA, Universitat Autònoma de Barcelona, ​​University of Texas at Austin, i la Universitat de Granada on es va formar i doctorar. El seu camp de recerca és l'estudi d'equacions en derivades parcials i les aplicacions en diferents camps de la ciència i l'enginyeria. Ha fet contribucions notables en equacions de difusió no lineal i equacions cinètiques amb aplicacions a sistemes formats per múltiples agents. Ha participat en diversos comitès d'avaluació a nivell nacional i internacional com ara ERC Grants, ICREA Research Professors, i panells de projectes al Regne Unit, Espanya, Suècia, Lituània i Portugal. És IP d'una ERC Advanced Grant 2019 per a investigacions en dinàmica complexa de sistemes de partícules: transicions de fase, patrons i sincronització. Va ser el president del comitè de Matemàtica Aplicada de l'European Mathematical Society 2014-2017. És membre de l'European Academy of Sciences, Section Mathematics, des del 2018 i Society for Industrial and Applied Mathematics Fellow Class 2019.
  • Ana M. Crespo de las Casas. Catedràtica emèrita de la Universitat Complutense de Madrid, Acadèmica de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, sent actualment Secretària General de la mateixa. Investigadora Associada del Field Museum de Xicago. Medalla Acharius. Medalla de la Universitat Internacional Menéndez i Pelayo. Com a Botànica, ha desenvolupat la seva recerca en biologia organísmica, evolutiva i sistemàtica. Ha treballat sobre l'homoplàsia morfològica dels fongs liquenitzats i els seus treballs van ser pioners en filogènia molecular i en el descobriment de les espècies críptiques en fongs simbiòtics. Ha pertangut a nombrosos comitès internacionals i panells científics i ha col·laborat amb les principals agències internacionals d'avaluació científica. Entre el 1987 i el 1993 va ser Directora General d'Universitats (Ensenyament Superior) del Govern d'Espanya i Directora General del Gabinet del Secretari d'Estat d'Universitats i Recerca. Va ser Coordinadora General de la CNEAI (2005-2008).
  • Ana María Cuervo. Va estudiar medicina a la Universitat de València i actualment ocupa la càtedra Robert i Renee Belfer per a l'estudi de les malalties neurodegeneratives a l'Albert Einstein College of Medicine a Nova York, on és professora titular de Biologia Molecular del Desenvolupament i de Medicina i codirectora del Centre d'Estudis sobre l'Envelliment. El seu grup de recerca estudia els mecanismes de neteja i reciclatge cel·lular i l'efecte que té la pèrdua de funció amb l'edat en l'envelliment i les malalties relacionades com ara la malaltia de Parkinson, Alzheimer i malalties metabòliques. Ha servit com a membre del Consell Científic de l'Institut Nacional en Envelliment i del Consell dels Instituts Nacionals de Salut als Estats Units i ha estat escollida membre corresponent internacional de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana, membre de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes , Físiques i Naturals, membre de l'American Academy of Arts and Sciences i membre de la National Academy of Sciences. Més informació a aquest link
  • Mercedes García-Arenal. Historiadora de la religió i la cultura. Professora de Recerca del CSIC al seu Centre de Ciències Humanes i Socials. Doctora a Àrab i Islam per la Universitat Complutense, va realitzar una estada postdoctoral a SOAS, Londres. Ha estat membre de l'Institute for Advanced Study de Princeton (EUA). La seva producció escrita és abundant en llibres i articles publicats en revistes internacionals. Ha estat IP de dos projectes europeus, ERC AdvancedGrant i ERC Synergy recent iniciat. Ha pertangut a diversos òrgans i comitès d'avaluació nacionals i internacionals, com ara secretària de la comissió de la CNEAI, promoció ICREA o panells de l'ERC. Actualment és membre del Comitè Científic Assessor del CSIC.
  • Ramón López de Mántaras Badia. Professor de Recerca del CSIC. Fundador de lInstitut de Recerca en Intel·ligència Artificial. Enginyer en Electrònica per la Universitat de Mondragón, Doctor en Física per la Universitat Paul Sabatier de Tolosa, Màster of Science en Informàtica per la Universitat de Califòrnia-Berkeley i Doctor en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha estat professor titular de la Facultat d'Informàtica de Barcelona i catedràtic de la Universitat Pierre et Marie Curie de París. Ha rebut, entre altres, els reconeixements següents: Premi "Ciutat de Barcelona de Recerca" el 1982, Premi "Robert S. Engelmore Award" de l'Associació Americana d'Intel·ligència Artificial el 2011, Premi "Distinguished Service Award" de l'Associació Europea de intel·ligència Artificial (EurAI) el 2016, Premi "Donald E. Walker Award" d'IJCAI el 2017 i Premi Nacional de Recerca “Julio Rey Pastor” en Matemàtiques i Tecnologies de la Informació el 2018. És membre d'honor de l'Associació Europea d'Intel·ligència Artificial i membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans Actualment investiga en raonament per analogia, i en tècniques d'aprenentatge automàtic en robots humanoides Co-autor del llibre de divulgació "Intel·ligència Artificial" dins de la col·lecció de llibres del CSIC "Què Sabem de ” publicats per l'editorial Los Libros de la Catarata. Per a més informació consulteu: http://www.iiia.csic.es/~mantaras
  • Fernando Martín García. Va estudiar Química Quàntica i Física Teòrica a la Universitat Autònoma de Madrid. Es va doctorar en aquesta mateixa universitat i posteriorment va realitzar estudis postdoctorals a la Universitat de Bordeus I, la Universitat de París VI i la Universitat de Chicago. Actualment és Catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid i Investigador Associat d´IMDEA Nanociència. El seu treball de recerca se centra en el modelatge computacional dels efectes de la llum làser en àtoms i molècules, i les propietats de nous materials i nanoobjectes. Ha estat guardonat amb el Premi Nacional d'Investigació Rei Joan Carles I, el Premi de la Reial Societat Espanyola de Química de Física Química, el Premi Nacional d'Investigació Rei Jaume I en Ciències Bàsiques i el doctorat Honoris Causa per la Universitat d'Estocolm. També ha estat investigador principal de diversos projectes finançats per l'European Research Council, entre ells dos Advanced Grants, una Proof-of-Concept Grant i, molt recentment, una Synergy Grant en què també actua com a coordinador. Actualment és el president de la xarxa europea Attosecond Chemistry.
  • Nazario Martín León. Catedràtic de Química Orgànica a la UCM i cofundador i Director Adjunt de l'Institut IMDEA-Nanociència de la Comunitat de Madrid. La investigació del Prof. Martín abasta diferents tòpics amb especial èmfasi en la química de nanoestructures de carboni en el context de quiralitat, transferència electrònica, aplicacions en biomedicina, fotovoltaica i nanociència. Ha dirigit 46 Tesis Doctorals i és coeditor de 6 llibres i de 14 números especials en revistes internacionals. El Prof. Martín forma part de nombrosos comitès científics en congressos i revistes científiques nacionals i internacionals. És Fellow de la Royal Society of Chemistry (UK) i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Doctors d'Espanya. Des del 2015 és acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d'Espanya (RAC). Ha escrit nombrosos articles d'opinió i ha estat president de la Reial Societat Espanyola de Química (2006-2012) i president electe de la Confederació de Societats Científiques d'Espanya (COSCE) el 2015-2019. Ha rebut nombrosos premis de gran prestigi nacional i internacional, entre els quals el Jaume I de recerca bàsica, el Miquel Català de la Comunitat de Madrid, el premi de recerca i medalla d'or de la RSEQ o el premi DuPont de recerca, així com El premi Alexander von Humboldt (Alemania) i el Richard E. Smalley (USA). El 2020 ha rebut al Premi Nacional de Química “Enrique Moles”. El Prof. Martín ha rebut l'Advanced Grant de l'European Research Council (ERC) (2013-2019) i, recentment, la Synergy-Grant de l'ERC (2021-2027). Des del 2018 és membre de l'Acadèmia Europaea i distingit com a Chemistry Europe Fellow (Wiley). Per a més informació, es pot visitar la seva pàgina web a: http://www.nazariomartingroup.com/
  • Daniel Ramón Vidal. És llicenciat i doctor en Ciències Biològica per la Universitat de València. Va fer el seu doctorat a l'empresa farmacèutica Antibiòtics S.A. Va realitzar estades post-doctorals a la Universitat d'Agricultura de Wageningen (Holanda). Va ser Catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la Universitat de València i Professor de Recerca a l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Actualment està en excedència de totes dues responsabilitats L'any 2003 va fundar l'empresa biotecnològica Biopolis S.L. especialitzada en biotecnologia microbiana i l'any 2008 l'empresa Lifesequencing S.L. especialitzada en genòmica massiva. Les dues empreses van ser adquirides l'any 2017 per la multinacional nord-americana Archer Daniels Midland Co (ADM). Actualment és “Distinguished Research Fellow Microbiome” d'ADM. Ha obtingut el Premi de la Societat Espanyola de Microbiologia, el Premi a la Trajectòria Científica de l'Institut Danone, el Premi Europeu de Divulgació Científica, el Premi Nacional de Recerca Juan de la Cierva, el Premi Internacional Hipòcrates, la Medalla del Foment de la Invenció de la Fundació García Cabrerizo i el Premi Internacional “Nutrachampion”. És Acadèmic de Número de la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya.
  • Pilar Santisteban. Professora de recerca del CSIC a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques 'Alberto Sols'. La seva investigació ha estat seminal en l'avenç del coneixement sobre els mecanismes que controlen la funció tiroïdal, la transcripció específica de teixit i les vies de senyalització involucrades en resposta a hormones i factors de creixement. El seu treball ha tingut una projecció translacional aplicada a patologies tiroïdals com l'hipotiroïdisme congènit i el càncer. A més de les seves activitats científiques, col·labora activament als programes de Màster i Doctorat de la UAM i d'altres universitats espanyoles. Investigadora principal de projectes de recerca competitius finançats pel Pla Nacional d'I+D+i, l'Institut de Salut Carles III i la Comunitat de Madrid, a més del Programa de Biotecnologia (UE) i el Fullbright (Espanya-USA). Ha participat i/o participa en òrgans i comitès d'avaluació entre els quals destaquen: Programa de Biologia Fonamental, Consolider-Enginy 2010, ICREA, CNEAI, Profarma, Consell de Ciència i Tecnologia de la Comunitat de Madrid i Agència de Qualitat Universitària de Catalunya (AQU). Ha estat vicepresidenta de la Societat Espanyola d'Endocrinologia, presidenta de la Societat Europea de Tiroide i delegada espanyola al Consell directiu del Joint Research Centre (JRC). Ha rebut diferents premis a la seva trajectòria científica a l'àrea de la investigació tiroïdal entre els quals destaca la Medalla de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.
  • Núria Sebastián Gallés, Vicepresidenta. Catedràtica de psicologia al departament de tecnologies de la informació i la comunicació a la universitat Pompeu Fabra. Es va doctorar a la universitat de Barcelona i posteriorment va realitzar estades postdoctorals al LSCP del CNRS a París ia l'Institut Max Plank de Psicolingüística a Nimega (Països Baixos). Ha estat investigadora visitant a diversos centres, incloent l'IRCS de la Universitat de Pennsylvania, l'ICN de l'University College a Londres ia la Universitat de Chicago (on també va ser professora). Ha rebut diversos reconeixements internacionals, com un premi de la fundació McDonnell (dins el programa Bridging Mind, Brain and Behavior) o impartint una de les prestigioses Nijmegen Lectures. Ha estat membre de l'“advisory board” de la iniciativa “Brain and Learning” de l'OCDE i actualment és membre del Consell Científic de l'Educació Nacional del ministeri d'Educació a França. El 2016 va ser triada membre (fellow) de la British Academy. Ha estat membre del Consell Científic de l'European Research Council i també una dels seus vicepresidents. La seva recerca se centra en l'estudi dels mecanismes cerebrals d'aprenentatge i processament del llenguatge, amb un èmfasi especial en poblacions bilingües.